Jurnalist american: „Călin Georgescu, arestat ca Donald Trump!”
ROB FINNERTY, jurnalist american
Am vrut să vă dau un update despre un subiect pe care îl urmărim de mult timp – alegerile furate din România și ce se întâmplă acum în restul Europei. Ați auzit de asta? Începem cu România. Persecuția politică a lui Călin Georgescu continuă. Poate vă amintiți numele Călin Georgescu. A fost candidatul păcii în România și omul care a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din noiembrie, doar pentru ca victoria să-i fie luată o săptămână mai târziu și anulată de Înalta Curte din România. Suntem singura emisiune care a continuat să relateze acest caz de la început.
Domnul Georgescu a fost invitatul nostru, în exclusivitate, de trei ori, iar la începutul acestei luni a avut loc o întorsătură șocantă în acest caz: serviciul de informații din România, similar FBI-ului, împreună cu Autoritatea Electorală Permanentă, i-au interzis oficial candidatura lui Călin Georgescu în cadrul alegerilor speciale reprogramate pe 4 mai. Alegeri pe care deja le câștigase, ceea ce a dus la proteste masive în toată România și în capitala București.
CĂLIN GEORGESCU, câștigătorul primului tur al alegerilor din 2024
Nu putem să fim liberi decât dacă suntem uniți. Sistemul a încercat să ne dezbine, dar asta nu face decât să ne unească și mai mult. Ce a unit Dumnezeu, nimeni nu poate despărți – nici omul, nici sistemul. Să fim împreună, să ne susținem unii pe alții și să mergem pe calea libertății.
ROB FINNERTY, jurnalist american
Vi se pare că acesta este un extremist violent de dreapta? Așa este caracterizat aici, în Statele Unite. Georgescu scria pe Twitter atunci: „Aceasta este o lovitură directă în inima democrației la nivel mondial. Mai am un singur mesaj: dacă democrația cade în România, va cădea în toată lumea. Acesta este doar începutul.” A postat asta pe 9 martie. Acum vreau să vorbesc despre ce se întâmplă în restul Europei.
Asta s-a întâmplat după ce Georgescu a fost scos cu forța din mașină și reținut în timp ce se îndrepta să își depună candidatura pentru alegerile reprogramate, alegeri pe care deja le câștigase în noiembrie. Priviți.
Vă amintește de ceva? Mie îmi amintește de ce i-au făcut lui Donald Trump. A câștigat alegerile, e acum la Casa Albă, din fericire. Dar dacă alții ar fi avut controlul, nu s-ar fi întâmplat asta – și știm exact despre cine vorbim. Aici, în Statele Unite, propria noastră presă mincinoasă caracterizează ce s-a întâmplat weekendul trecut în România. Associated Press scrie: „Haos în capitala României după ce candidatul de extremă dreapta Călin Georgescu a fost exclus din turul doi.” CNN scrie: „Candidatul de extremă dreapta din România, exclus din alegerile prezidențiale.” The Guardian susține: „Călin Georgescu, pro-Rusia, interzis de la alegerile prezidențiale din România.”
Călin Georgescu nu e de extremă dreapta, mai mult decât sunt Kamala Harris și Joe Biden de extremă stânga. Doar conservatorii sunt etichetați așa de presă. N-ai să vezi niciodată Reuters sau CNN spunând despre Elisabeth Warren sau Ilhan Omar că sunt de extremă stânga, deși sunt. Călin Georgescu a fost doar un candidat conservator, cu mesaj România pe primul loc, la fel ca mulți alții care au câștigat alegeri în Europa în ultimul an. Dar pentru UE, victoria lui a fost prea mult, iar deznodământul era previzibil: Georgescu a fost arestat, exact ca Donald Trump, iar acum i s-a interzis să candideze la alegerile din 4 mai – o alegere pe care deja o câștigase. Iar lucrurile se agravează.
Piesele de domino încep să cadă peste tot în Europa – dar doar dacă ești dispus să vezi. Iar noi suntem dispuși să vedem. Suntem dispuși pentru că ceea ce i s-a întâmplat lui Donald Trump aici se întâmplă acum în toată lumea. Nu mai e vorba doar de statul paralel, ci de o lume paralelă – asta se întâmplă. În Germania, liderii încearcă să interzică partidul conservator să candideze la următoarele alegeri prezidențiale, ceea ce a declanșat proteste în toată țara. Aruncați o privire!
Diferența mare e că aceia nu sunt protestatari plătiți, cum vedem la Tesla. Sunt oameni reali, supărați pe situația politică din țara lor. Mergem acum în Ungaria – o altă țară NATO care ar putea pierde dreptul de vot în Uniunea Europeană din cauza politicilor conservatoare ale premierului Viktor Orban. Și în Irlanda, Conor McGregor, susținător al lui Trump și prezent la învestire, care vrea să candideze la președinția Irlandei și probabil ar câștiga, riscă să petreacă următorii 7 ani în închisoare pentru că a scris tweeturi răutăcioase. Atât. Asta a făcut: tweeturi răutăcioase.
Și în Franța, chiar azi, la doar câteva ore în urmă, Marine Le Pen ar putea ajunge la închisoare. „Lidera de extremă dreapta din Franța, Marine Le Pen, a fost condamnată la 4 ani de închisoare și interzisă din funcții publice pentru 5 ani de o instanță franceză”, scrie NBC News. Uniunea Europeană și NATO, desigur, minimalizează totul. Nimic de văzut aici. Hai să trimitem forțe de menținere a păcii în Ucraina – asta ați auzit azi de la BBC și Al Jazeera. Foarte puțin despre toate acestea. Dar lumea privește, iar oamenii încep să se trezească în fața corupției scăpate de sub control. Și s-au săturat.
România, Germania, Ungaria, Franța, Irlanda – locuri unde democrația a contat cândva, dar nu mai contează. Cu siguranță nu în România, unde omul care a câștigat efectiv alegerile prezidențiale nu are voie să fie președinte. Noi am urmărit toate aceste povești cu atenție, sincer, pentru că nimeni altcineva nu o face. Dar persecuția politică nu mai este un fenomen specific Statelor Unite, iar ceea ce i s-a întâmplat lui Donald Trump aici se întâmplă acum în toată lumea, nu doar în Europa.