O învestire prezidențială este un eveniment de mare amploare în capitala americană, care are loc doar o dată la patru, cel mult opt ani. Ceremonia de a doua învestire a lui Trump este, fără îndoială, mai semnificativă decât alte inaugurări prezidențiale, având în vedere campania sa electorală intensă, în timpul căreia a dus mai multe bătălii legale, inclusiv acuzații că ar fi încercat să răstoarne ilegal victoria lui Joe Biden în alegerile din 2020, scrie newsweek.com.

Această cauză a fost respinsă după victoria sa electorală din noiembrie 2024, conform politicii Departamentului de Justiție de a nu urmări penal președinții în funcție. Trump a susținut că este nevinovat în toate cazurile civile și penale care îi sunt intentate.

Iată câteva dintre personalitățile importante din Washington, D.C., care nu au fost prezente la inaugurarea lui Trump:

Michelle Obama, fosta primă doamnă a SUA

Biroul lui Michelle Obama a anunțat săptămâna trecută că „Fostul președinte Barack Obama va participa la cea de-a 60-a Ceremonie de Învestire. Fosta primă doamnă Michelle Obama nu va fi prezentă la inaugurarea viitoare.”

Nancy Pelosi, reprezentanta Californiei

Pelosi, membră a Partidului Democrat, a fost președinta Camerei în timpul primului mandat al lui Trump, având frecvent conflicte cu acesta. Susținătorii lui Trump au vizat-o în timpul revoltei din 6 ianuarie 2021, de la Capitoliu. Un purtător de cuvânt al lui Pelosi a declarat pentru The New York Times săptămâna trecută că aceasta nu va participa la ceremonia de învestire, dar nu a oferit detalii despre motiv.

Alexandria Ocasio-Cortez, membru al Camerei Reprezentanților din New York

Ocasio-Cortez, o democrat progresistă și critică vocală a lui Trump, a declarat pe rețelele sociale duminică, 19 ianuarie: „Toți acești jurnaliști mă întreabă dacă voi merge la inaugurare?… Vreau să fiu clară, nu celebrez violatori. Așadar, nu, nu voi merge la inaugurare.” Se pare că ea se referea la cele două procese de defăimare intentate împotriva lui Trump de scriitoarea E. Jean Carroll, care l-a acuzat de agresiune sexuală în anii ’90. Trump a fost găsit responsabil de defăimare și abuz sexual, dar nu de viol.

Karen Pence, fosta a doua doamnă a SUA

Karen Pence nu a fost alături de soțul ei, fostul vicepreședinte Mike Pence, când acesta a intrat în Rotonda Capitolului pentru ceremonia de învestire a fostului său coleg de echipă. Mike Pence a devenit critic la adresa lui Trump după revolta de la Capitoliu, în timpul căreia susținătorii lui Trump au strigat „Spânzurați-l pe Mike Pence.” El a declarat că a participat la ceremonia de învestire, scriind pe X, fosta Twitter, luni, 20 ianuarie: „Aceasta este o zi în care fiecare american ar trebui să celebreze democrația noastră și transferul pașnic de putere conform Constituției Statelor Unite.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *