Numirea lui Rutte devenise o formalitate după ce singurul său rival pentru acest post, preşedintele României, Klaus Iohannis, îşi anunţase săptămâna trecută retragerea candidaturii, în lipsa unei susţineri suficiente, notează Reuters.

‘Consiliul Atlanticului de Nord a decis numirea prim-ministrului olandez Mark Rutte ca viitorul secretar general al NATO, pentru a-i succeda lui Jens Stoltenberg’, se spune în comunicat.

‘Dl Rutte îşi va asuma funcţia de secretar general începând de la 1 octombrie, când expiră mandatul dlui Stoltenberg după zece ani în fruntea Alianţei’, adaugă textul convenit de ambasadorii statelor aliate.

După ce şi-a declarat interesul faţă de acest post anul trecut, Rutte a obţinut de timpuriu sprijinul unor membri cheie ai Alianţei, în primul rând al Statelor Unite, dar şi al Marii Britanii, Franţei şi Germaniei.

Rutte, după ce NATO l-a numit în funcția de secretar general al Alianței: „Conducerea organizației este o responsabilitate pe care nu o iau cu ușurință” / Jens Stoltenberg a salutat decizia

„Este o mare onoare să fiu numit Secretar General al NATO. Alianța este și va rămâne piatra de temelie a securității noastre colective. Conducerea acestei organizații este o responsabilitate pe care nu o iau cu ușurință. Sunt recunoscător tuturor aliaților pentru încrederea acordată. Aștept cu nerăbdare să preiau funcția cu mare vigoare în octombrie, ca succesor al lui Jens Stoltenberg, care a asigurat NATO o conducere remarcabilă în ultimii 10 ani și pentru care am avut întotdeauna o mare admirație”, a scris Mark Rutte, pe platforma X.

Reacția lui Jens Stoltenberg: Știu că las NATO pe mâini bune

Jens Stoltenberg a salutat decizia Aliaților NATO privind învestitura lui Rutte și s-a referit la acesta ca la un adevărat reprezentant care crede și sprijină relațiile puternice dintre America de Nord și Europa.

„Salut cu căldură alegerea Aliaților NATO – Mark Rutte ca succesor al meu. Mark este un lider puternic și un constructor de consens. Îi doresc mult succes pe măsură ce continuăm să consolidăm NATO. Știu că las NATO pe mâini bune”, a transmis Jens Stoltenberg pe platforma X.

Rutte, care va părăsi scena politică din ţara sa după aproape 14 ani ca prim-ministru, este un critic puternic al preşedintelui rus Vladimir Putin şi un aliat ferm al Ucrainei.

El va avea în faţă provocarea de a asigura continuarea sprijinului aliaţilor pentru Kiev, în acelaşi timp cu a evita atragerea NATO într-un război direct cu Rusia.

Viitorul secretar general va trebui să se confrunte de asemenea cu o posibilă revenire a ‘NATO-scepticului’ Donald Trump la Casa Albă după alegerile prezidenţiale americane din noiembrie, adaugă Reuters.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *