Nancy Faeser s-a întâlnit cu reprezentanţi ai companiei americane Google, care deţine YouTube; Meta, care deţine Facebook şi Instagram; Microsoft şi X; precum şi TikTok, deţinută de ByteDance din China.

Întâlnirea a avut loc în timp ce în SUA se dezbate dacă reglementarea platformelor online suprimă libertatea de exprimare. Meta Platforms, de exemplu, a renunţat luna aceasta la programele sale de verificare a faptelor în SUA, iar CEO-ul său, Mark Zuckerberg, a declarat că va colabora cu preşedintele american Donald Trump pentru a combate cenzura în întreaga lume, inclusiv în Europa.

Elon Musk, proprietarul miliardar al X, care şi-a folosit platforma pentru a promova formaţiunea de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), este unul dintre principalii consilieri ai lui Trump.

Faeser a declarat că, având în vedere dezbaterea actuală, a trebuit să le reamintească operatorilor de platforme despre obligaţia lor de a respecta legislaţia europeană în Europa şi de a-şi verifica platformele mai amănunţit în ceea ce priveşte conţinutul ce ar putea încălca legea.

„Actele penale, cum ar fi ameninţările cu moartea, trebuie raportate autorităţilor de aplicare a legii mai rapid şi mai consecvent şi trebuie şterse de pe platforme”, a reamintit ministrul de interne într-un comunicat.

„Publicitatea politică trebuie să fie clar identificabilă. Clipurile video manipulate cu ajutorul inteligenţei artificiale trebuie să fie etichetate ca atare”, a exemplificat ea.

Faeser a subliniat totodată că algoritmii utilizaţi de platforme pentru a selecta fluxurile utilizatorilor trebuie să fie mai indicaţi mai transparent, „astfel încât să nu alimenteze procesele periculoase de radicalizare, în special în rândul tinerilor”.

Ministrul german de interne a avertizat în mod repetat cu privire la posibile campanii de dezinformare, posibil din partea Rusiei, înainte de alegerile parlamentare federale din 23 februarie, în care extrema dreaptă a luat un avânt considerabil, fiind indicată de sondaje pe locul al doilea în preferinţele electoratului.

Iar premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat miercuri, la Forumul Economic Mondial de la Davos, că proprietarii reţelelor de social media ar trebui traşi la răspundere pentru „otrăvirea societăţii” şi erodarea democraţiei prin algoritmii lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *