Lavrov a declarat, luni, că, deși ucrainenii ar fi putut fi implicați în incident, aceștia nu ar fi avut capacitatea de a acționa singuri, sugerând că directivele pentru atac ar fi fost date de la cel mai înalt nivel, referindu-se la Washington, informează agenția AFP, citată de Agerpres.
Explozia de la Nord Stream
În urma exploziei de la Nord Stream, investigațiile s-au concentrat recent pe o posibilă legătură cu Ucraina, după ce mass-media a raportat emiterea unui mandat de arestare de către autoritățile germane pentru un scafandru profesionist ucrainean, suspectat că ar fi participat la atac alături de alți doi compatrioți. Cu toate acestea, Kievul a respins categoric orice implicare, calificând acuzațiile drept „nonsens absolut”. Conform unui articol publicat de Wall Street Journal, atentatul ar fi fost coordonat de comandantul șef al armatei ucrainene de atunci, Valeri Zalujnîi, chiar dacă președintele Volodimir Zelenski s-ar fi răzgândit și ar fi încercat să oprească operațiunea.
Presa germană, care a urmărit îndeaproape progresul anchetei, a fost mai rezervată în a susține implicarea la nivel înalt a autorităților ucrainene. În timp ce publicațiile germane evită să acuze direct conducerea de la Kiev, săptămânalul Der Spiegel sugerează totuși o posibilă implicare a lui Valeri Zalujnîi în atacul asupra Nord Stream.
Aceste evoluții adâncesc misterul din jurul exploziilor, care au afectat în mod semnificativ infrastructura energetică din regiune și au escaladat tensiunile geopolitice. Ancheta continuă, iar acuzațiile formulate de Lavrov adaugă o nouă dimensiune complexă acestei situații deja complicate.