Noua legislaţie incriminează „discreditarea” armatei ruse sau solicitarea de sancţiuni împotriva Moscovei. Ea interzice, de asemenea, „sprijinirea punerii în aplicare a deciziilor” organizaţiilor internaţionale din care Moscova nu face parte, ceea ce ar putea include Curtea Penală Internaţională (CPI), cu sediul la Haga, care a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin în 2023.
O altă lege nouă interzice „agenţilor străini” – o etichetă folosită pentru a-i descrie pe criticii Kremlinului – să facă parte din consiliile de administraţie ale companiilor de stat. Aşa-numita lege privind „agenţii străini” a fost adoptată în Rusia în 2012 şi complică o serie de proceduri administrative. De asemenea, aceasta impune persoanelor vizate să se identifice ca atare dacă postează pe reţelele sociale.
Moscova a înăsprit recent normele care vizează aceste persoane, interzicând publicitatea în mass-media deţinute de „agenţi străini” şi vizând drepturile de autor ale acestora. Lista agenţilor străini include acum aproximativ o mie de persoane şi organizaţii, inclusiv muzicieni, scriitori şi jurnalişti cunoscuţi.