O nouă mutație a virusului H5N1

Serviciul de inspecție sanitară veterinară și fitosanitară (APHIS), din cadrul Departamentului Agriculturii al SUA, a identificat pentru prima dată genotipul D1.1 al virusului gripei aviare înalt patogene (HPAI) la bovine. De obicei, acest virus afectează păsările sălbatice și domestice, dar răspândirea sa la mamifere ridică semne de întrebare.

Până în prezent, cazurile de gripă aviară la bovine au fost atribuite unui alt genotip, B3.13, care a infectat aproximativ 950 de turme în 16 state americane. Descoperirea acestei noi variante sugerează că virusul a trecut de la păsări la bovine de cel puțin două ori, ceea ce ridică îngrijorări privind potențiala evoluție a agentului patogen.

Virus descoperit în probe de lapte

Genotipul D1.1 a fost identificat în laptele colectat dintr-un siloz, în cadrul unui program național de monitorizare a laptelui. Specialiștii avertizează că această nouă mutație indică posibilitatea unor răspândiri repetate între specii, ceea ce ar putea avea implicații serioase asupra sănătății publice.

Deși până acum nu au fost raportate cazuri de transmitere la oameni, experții subliniază că lucrătorii din fermele afectate ar putea fi expuși riscului de infectare.

„Faptul că virusul a reușit să treacă de două ori de la păsări la vaci este un semnal de alarmă. Dacă astfel de evenimente continuă, cresc șansele ca virusul să sufere noi mutații și să devină mai adaptabil la mamifere, inclusiv la oameni”, au explicat oficialii sanitari.

Autoritățile continuă să monitorizeze situația și să testeze mostre de lapte pentru a preveni orice potențială amenințare la adresa sănătății publice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *