Richard Johnson, secretarul adjunct al Apărării pentru politică nucleară, a menționat, printre altele, îmbunătățirile capacităților nucleare ale Chinei și Rusiei. El a subliniat că, pentru a asigura o „descurajare nucleară eficientă”, ar putea fi necesară o „revizuire a strategiei nucleare”, care a fost actualizată ultima dată în 2022.
„Acum ne aflăm într-o lume în care ne confruntăm cu mai mulți concurenți nucleari, mai multe state care cresc, își diversifică și își modernizează arsenalele nucleare și, din păcate, acordă prioritate rolului pe care îl joacă armele nucleare în strategiile lor de securitate națională”, a spus Richard Johnson.
Oficialul american subliniază necesitatea avansării programului de modernizare nucleară.
Departamentul de Apărare al Statelor Unite, împreună cu Administrația Națională de Securitate Nucleară, a inițiat deja măsuri destinate să îmbunătățească capabilitățile de descurajare și flexibilitate nucleară, reducând astfel riscurile asociate cu programul de modernizare nucleară al departamentului, a declarat Johnson.
Printre aceste măsuri se numără bomba gravitațională B61-13, care este livrată de aeronave, precum și îmbunătățirea pregătirii submarinelor de clasă Ohio dotate cu arme nucleare, conform datelor prezentate de oficiali.
Tehnic vorbind, atât B61-12, cât și B61-13 nu sunt considerate arme nucleare „noi”, deoarece nu cresc numărul total de arme nucleare, ci reutilizează focoasele din bombele mai vechi, integrându-le într-o carcasă nouă.
Potrivit fișei informative, B61-13 „va avea un randament similar cu cel al B61-7, care este mai mare decât cel al B61-12”. B61-13 va include caracteristicile moderne de siguranță, securitate și precizie ale B61-12”. B61-7 este capabil de o explozie de 360 de kilotone, potrivit analiștilor, ceea reprezintă un pas important față de B61-12 de 50 de kilotone.
„Detonarea armei mai aproape de țintă va crește probabilitatea ca ținta să fie distrusă, chiar și o instalație foarte dură ar putea fi distrusă, ipotetic, cu o singură B61-13 în loc de două B61-12”, potrivit rapoartelor.
Bomba are o putere de explozie de 24 de ori mai mare decât a bombelor nucleare utilizate vreodată în context militar, cele care au fost aruncate de Statele Unite asupra Japoniei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
În cazul în care această bombă nucleară ar fi lansată asupra Moscovei, cu o forță explozivă estimată la 360 de kilotone echivalent TNT, ar distruge complet tot ce se află pe o rază de 800 de metri și ar avea probabil ca efect uciderea tuturor persoanelor aflate pe o rază de 1,5 km.