Un verdict greșit bazat pe o mărturie retrasă

Kim Shin Hye, acum în vârstă de 47 de ani, a fost condamnată la închisoare pe viață în anul 2000, în ciuda faptului că își retrăsese mărturia inițială. Ea a recunoscut că a declarat inițial că l-a ucis pe tatăl său pentru a-și proteja fratele de închisoare. Cu toate acestea, retragerea mărturiei nu a fost luată în considerare, iar în 2001, Curtea Supremă a confirmat pedeapsa.

Procurorii au susținut că Kim și-a ucis tatăl, în vârstă de 52 de ani, administrându-i 30 de somnifere într-un pahar de whisky și abandonându-i trupul la 6 kilometri de casa lor din Wando, provincia South Jeolla.

În timpul rejudecării cazului, tribunalul a constatat că raportul autopsiei nu confirma ingerarea somniferelor. Deși bărbatul avea o alcoolemie extrem de ridicată, care ar fi putut provoca moartea, nu existau dovezi clare că acesta a consumat o doză letală de droguri.

„Este posibil ca femeia să fi mărturisit în mod fals crima din diferite motive. Totuși, astfel de circumstanțe nu sunt suficiente pentru a justifica un verdict de vinovăție”, a precizat instanța în decizia sa.

Regrete și declarații după eliberare

Kim a ieșit în fața presei după achitare, exprimându-și regretul profund pentru ceea ce s-a întâmplat: „Regret profund că nu am putut să-mi protejez tatăl, care a suferit atât de mult și a murit”.

Cazul ei rămâne un exemplu al modului în care mărturiile obținute sub presiune pot duce la erori judiciare, subliniind importanța unei justiții bazate pe probe solide și imparțiale.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *