Departamentul de afaceri sociale al orașului german Essen intenționează să impună persoanelor care beneficiază de ajutoare sociale obligația de a presta muncă în folosul comunității. Această capacitate de a munci ar trebui să fie confirmată printr-un control medical. Proiectul a generat însă critici.

În Germania, dezbaterea despre sistemul de ajutoare sociale este întotdeauna intensă. În timp ce unii consideră acest sistem ca fiind indispensabil, alții solicită eliminarea lui rapidă. Alegerile federale din 2025 ar putea avea un impact semnificativ asupra viitorului anumitor prestații sociale. Verzii și SPD doresc să păstreze „prestația pentru cetățeni”, în timp ce CDU și AfD propun desființarea acestui ajutor.

Orașul Essen din Renania de Nord-Westfalia propune o soluție radicală, iar detaliile acestei inițiative au fost dezbătute de Consiliul Local. Conform publicației Frankfurter Rundschau, Essen plănuiește să înlocuiască ajutoarele sociale actuale cu o formă de sprijin bazată pe șomaj, solicitând beneficiarilor să contribuie prin muncă în folosul comunității.

Câți asistați social a avut România în 2024. O mare parte dintre aceștia au refuzat să muncească sau să își caute loc de muncă

Planul, inițiat de Peter Renzel, șeful afacerilor sociale din Essen, prevede ca persoanele apte de muncă să fie obligate să efectueze activități comunitare timp de trei ore pe zi. Renzel susține că ajutoarele sociale sunt finanțate de contribuabili, așa că este corect ca cei care beneficiază de acestea și pot munci să ofere ceva în schimb societății. De asemenea, solicitanții de azil ar trebui să fie încurajați să participe la astfel de activități, ideal însoțite de cursuri de limbă. Excepții ar trebui făcute doar pentru persoanele care nu pot munci din cauza unor probleme de sănătate.

Pentru a evalua capacitatea de muncă a beneficiarilor de prestații, aceștia ar trebui să fie invitați anual la un control medical. Ulterior, serviciul local de sănătate ar urma să decidă cine este apt pentru muncă și cine nu. Această regulă se va aplica tuturor persoanelor beneficiare de ajutoare cu vârsta sub 65 de ani, conform declarațiilor purtătorului de cuvânt al orașului Essen, Silke Lenz, pentru publicația Bild.

„Codul de securitate socială II permite ca persoanele angajate cu drept la prestații să fie repartizate în funcție de oportunitățile de muncă. Totuși, atribuirea unei oportunități de lucru ca parte a strategiei de integrare trebuie să fie necesară și oportună pentru beneficiarul respectiv. Scopul principal este întotdeauna menținerea sau îmbunătățirea capacității de angajare”, a spus Karl-Josef Laumann, ministrul Muncii, Sănătății și Afacerilor Sociale din Renania de Nord-Westfalia, într-un interviu acordat WDR.

Tichete de masă 2025. Ce schimbări îi vor afecta pe angajați, din luna aprilie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *