60 de deputaţi din parlamentul cu 101 locuri au susţinut declaraţia, alăturându-se mai multor parlamente naţionale care au adoptat documente similare. Ei s-au angajat, de asemenea, să continue să acorde asistenţă ucrainenilor care fug din calea conflictului, relatează Reuters preluat de News.ro. 

Vicepreşedinta parlamentului de la Chişinău, Doina Gherman, una dintre iniţiatoarele declaraţiei, a documentat numărul copiilor ucişi sau dispăruţi în conflict, alături de cei aproape 20.000 de copii duşi în Rusia, după cum susţin cifrele guvernului ucrainean.

Război în Ucraina, ziua 206 – Zelenski acuză Rusia de genocid, Moscova neagă faptele. Macron transmite un mesaj dur

„Republica Moldova se alătură altor parlamente care au adoptat declaraţii similare precum Parlamentul European, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Cehia, Slovacia, Estonia, Lituania, Letonia, Polonia, Franţa, Islanda, SUA şi Canada”, a menţionat deputata Doina Gherman.

Inițiativa a fost, însă, asprut criticată de mai mulţi deputaţi independenţi, afiliaţi Blocului „Victorie”, controlat de oligarhul fugar Ilan Şor.

Documentul adoptat de parlamentul de la Chişinău condamnă războiul de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi menţionează că sute de copii au fost ucişi, iar mii de copii au fost răniţi.

Curtea Internaţională de Justiţie a respins acuzația de TERORISM lansată de Ucraina împotriva Rusiei

Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare în martie 2023 pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin, invocând transferul forţat de copii în Rusia.

Rusia a respins acuzaţiile potrivit cărora ar fi răpit sau deportat copii ucraineni, spunând că aceştia au fost duşi în zone sigure, departe de conflict.

Două treimi dintre copiii din Ucraina au devenit persoane strămutate intern după agresiunea rusă şi circa 2 milioane de copii, împreună cu mamele lor, au fost nevoiţi să se refugieze în alte state.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *