Întrebare: Există voci din mediul politic care contestă prelungirea mandatului și vă cer demisia. Ce le răspundeți?
Iohannis: Cred că este o temă vehiculată din motive populiste și electoraliste pentru că funcționăm după Constituție și atunci când am fost ales, peste 6 milioane de români mi-au dat votul ca să fac lucrurile ca la carte, iar cartea este Constituția și scrie foarte clar că trebuie să stau până predau mandatul noului președinte ales. Și nu cred că despre asta trebuie să vorbim. Eu oricum peste puține luni plec.
Ce am făcut îmi asum. Acum ne pregătim pentru alegeri. Românii trebuie să aleagă un președinte, asta e tema pe care trebuie să o discutăm. Nu văd util să vorbim dacă trebuia să stau sau nu trebuia să stau.
Candidații să poftească în față (…) acestea sunt temele care după părerea mea sunt importante și ar fi util să ne concentrăm pe acestea. Sigur, sunt și alte teme de actualitate: Bugetul, trebuie să avem cât mai repede (…)
Întrebare: Comisia de la Veneția a publicat raportul privind anularea alegerilor din România și a remarcat că măsura trebuia luată doar în condiții extraordinare. Au fost destule informații pentru a anula alegerilor? Ce le transmiteți oamenilor care se simt nedreptățiți?
Iohannis: Este foarte important să vedem cum s-a ajuns aici. În Constituție, CCR validează sau invalidează alegerile prezidențiale. Aud voci în publicul nostru că trebuie să vină cineva să explice ce s-a întâmplat: Scrie în motivația CCR care a venit cu decizia, acolo putem să vedem de ce s-a luat decizia.
Comisia a venit cu un document în care face în esență niște propuneri despre cum ar trebui făcut dacă cumva s-ar mai întâmpla ceva similar, eu personal sper să nu se mai întâmple. Parlamentul să vadă dacă sunt oportune anumite modificări legislative.
Foarte multă lume se simte, poate nu nedreptățită, dar enervată că alegerile nu au avut un rezultat.
Acum este cu atât mai important să ne pregătim instituțiile abilitate pentru alegerile din luna mai.