Abrudean a explicat că reorganizarea aparatului administrativ al Senatului vizează reducerea numărului de posturi care nu mai sunt justificate, în special în cadrul cabinetelor vicepreședinților și al comisiilor parlamentare.
Continuând reformele începute de Ilie Bolojan, Mircea Abrudean a precizat că numărul posturilor din cadrul Senatului va fi redus cu 183, acestea fiind considerate supradimensionate sau nejustificate în actuala structură administrativă. El a subliniat că aceste măsuri sunt parte a unui proces mai amplu, care include și reorganizarea instituțiilor aflate sub control parlamentar sau subordinea Parlamentului.
Abrudean a detaliat faptul că reorganizarea vizează și cabinetele vicepreședinților Senatului, unde în prezent sunt angajați șase oameni pe cabinet, deși, în opinia sa, această cifră nu este justificată.
„Voi continua cu aceste măsuri cu siguranță, pentru că eu asigur continuitatea conducerii Senatului o perioadă de interimat. Evident că am preluat prioritățile președintelui Bolojan. Acel demers de reorganizare, restructurare a Senatului a fost inițiat deja, au fost făcute câteva demersuri în Biroul Permanent al Senatului.
Luni vom continua cu acestea, vom supune aprobării metodologia, după care se vor organiza acele concursuri și mergem înainte cu acest proces, fără doar și poate. Așa cum mergem înainte și cu procesul de reorganizare, restructurare a instituțiilor aflate sub control parlamentar sau sub autoritatea sau subordinea Parlamentului”, a spus Abrudean în cadrul unui interviu tv.
Un alt aspect important al restructurării vizează comisiile permanente ale Senatului, unde numărul de consilieri parlamentari va fi ajustat în funcție de volumul de muncă al fiecărei comisii.
Abrudean a menționat că unele comisii au o activitate intensă, iar pentru acestea va fi menținut un număr de cinci consilieri parlamentari pentru a sprijini eficient desfășurarea activității. Însă, în cazul comisiilor cu activitate redusă sau sezonieră, numărul de posturi va fi diminuat.
Ca exemplu, a oferit Comisia de Regulament, unde anterior erau angajați cinci consilieri, deși activitatea comisiei nu justifica acest număr. Prin urmare, s-a decis reducerea personalului la trei angajați.
„În cazul meu, ca vicepreședinte titular, cu șase oameni pe cabinet, oameni care sunt titulari pe perioadă nedeterminată. În momentul în care ești demnitar, ales sau numit, ai dreptul să ai doi, patru oameni cu care să lucrezi îndeaproape. Cred că așa este normal. Aveam șase oameni pe cabinet, care nu-și justifică activitatea, reducem la trei acest număr.
Nu cred că e cazul ca la un vicepreședinte al Senatului să ai șase oameni care să te sprijine în activitatea pe care o ai, pentru că până la urmă ai un aparat la dispoziție. Sunt direcții în cadrul Senatului care lucrează și de care te poți sprijini.
De asemenea, fiecare senator are un cabinet parlamentar în teritoriu, unde iarăși poate să angajeze, din acea sumă forfetară despre care se vorbește, oameni. Deci n-avea niciun sens să ai șase oameni. Reducem la trei”, a mai spus președintele interimar al Senatului.