Aceasta a explicat duminică, într-un interviu acordat la Fox News, decizia de a cere pedeapsa cu moartea pentru Luigi Mangione, presupusul ucigaş al unui şef din domeniul asigurărilor de sănătate. 

La 1 aprilie, procurorul general al SUA a ordonat procurorilor federali care investighează cazul să solicite pedeapsa cu moartea în cazul bărbatului, acuzat de uciderea, la 4 decembrie, la New York, a lui Brian Thompson, directorul general al UnitedHealthcare, cel mai mare asigurător privat de sănătate din Statele Unite.

„Instrucţiunile preşedintelui sunt foarte clare: trebuie să cerem pedeapsa cu moartea ori de câte ori este posibil”, a declarat Pam Bondi, potrivit AFP.

Imediat ce a revenit la Casa Albă, la 20 ianuarie, Donald Trump a semnat un ordin executiv prin care se solicită sistematic pedeapsa cu moartea pentru cele mai grave infracţiuni, precum şi pentru uciderea poliţiştilor sau pentru infracţiunile comise de străini fără forme legale.

Uciderea cu sânge rece a lui Brian Thompson, în vârstă de 50 de ani, care era căsătorit şi avea doi copii, a şocat lumea. Au existat, însă, și numeroase reacţii care au arătat furia profundă a americanilor faţă de programele de asigurări de sănătate, ele fiind acuzate că favorizează profiturile în detrimentul îngrijirii, refuzând rambursările sau prelungind procedurile.

De la arestarea sa, Luigi Mangione a beneficiat de un val de simpatie pe reţelele sociale, fiind folosite cuvinte-cheie precum „#freeluigi”, scrie adevarul. În timpul audierilor, câteva zeci de manifestanţi s-au adunat în faţa instanţei pentru a denunţa sectorul asigurărilor private de sănătate.

„Dacă a existat vreodată un caz în care pedeapsa cu moartea este justificată, acesta este”, a spus Pam Bondi, procurorul general al SUA, care a descris sprijinul unor tineri pentru presupusul ucigaş drept „greşit”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *