Acordul ar face că nouă companie să devină al doilea cel mai mare producător de petrol din lume după Aramco din Arabia Saudită și va pompă o producție de aproape trei ori mai mare decât producția Exxon Mobil. Această ar permite Rusiei să perceapă clienților din India și China prețuri mai mari.

Deși au avut loc discuții, nu se așteaptă neapărat că înțelegerea să aibă loc, au spus sursele. Speculațiile nu sunt nimic nou, dar există obstacole care s-ar putea dovedi prea mari pentru a fi depășite, inclusiv opoziția directorilor companiilor și găsirea de numerar pentru a plăti acționarii Lukoil.

Un purtător de cuvânt al lui Rosneft a declarat că știrea este falsă, pe baza informațiilor pe care le avea la dispoziție și că povestea „poate avea că scop crearea de avantaje competitive pe piață în interesul altor participanți la piață”.

Discuțiile despre o fuziune subliniază dorința administrației de a folosi sectorul energetic că pe o vacă de muls pentru a finanța războiul Rusiei din Ucraina, au declarat surse pentru The Wall Street Journal.

Un gigant energetic de această amploare ar fi mai capabil să facă față sancțiunilor occidentale, au spus sursele.

Petrolul și gazele sunt baza economiei Rusiei, responsabile pentru aproape o treime din veniturile federale.

Liderii celor trei companii sunt extrem de puternici în Rusia, iar o reorganizare ar presupune riscul de a pune prea multă putere în mâinile unei singure persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *