UPDATE 7:10 – Cu cât forțele armate ucrainene sunt mai echipate cu arme occidentale și cu cât este mai mare zona pe care le pot desfășura, inclusiv în interiorul Rusiei, cu atât se vorbește mai mult de negocieri. Noul ”plan de pace” al lui Putin, care include cedarea mai multor teritorii de către Kiev către Moscova, pune în încurcătură SUA și aliații săi. Liderul de la Kremlin spune răspicat: ”Predați-vă sau muriți” ucrainenilor, chiar dacă pare că și-a redus pe moment obiectivele de cucerire a întregii țări vecine.

Cei familiarizați cu oficialii ruși vor aprecia această ultimă detașare de realitate, în special cererea ca Ucraina să cedeze mai mult teritoriu ocupantului, în ciuda faptului că a primit peste 160 de miliarde de dolari în ajutor de război extern și și-a întinerit sistemul de recrutare pentru a mobiliza mai mulți soldați, spune Oleksandr Moskalenko, un expert de la CEPA, un think tank din Washington, potrivit MSN, relatează Ziare.com.

Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Noul ”plan de pace” al lui Putin care pune SUA și aliații în mare încurcătură: Predați-vă sau muriți!

UPDATE 5:20 – Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat miercuri că intransigenţa manifestată atât de Rusia, cât şi de Occident, face imposibil de evitat escaladarea războiului din Ucraina, conflict în care niciuna dintre tabere nu este capabilă să o înţeleagă pe cealaltă, relatează agenţia EFE.

„Dacă aveţi două părţi şi fiecare consideră din punctul său de vedere că nu ar trebui învinsă, şi niciuna nu vrea să vadă cum vede cealaltă lucrurile, atunci este clar că acest război nu va face decât să escaladeze”, a spus Vucic în faţa presei sârbe la Bruxelles.

Occidentul, argumentează preşedintele sârb, crede că dacă Rusia câştigă războiul în Ucraina, atunci se va prăbuşi dominaţia economică şi politică occidentală şi de asemenea armata rusă va ataca apoi alte ţări.

La rândul său, preşedintele rus Vladimir Putin consideră că, dacă pierde războiul, Rusia va dispărea ca ţară aşa cum este ea acum, şi în plus liderul de la Kremlin „nu-şi poate permite ca moştenirea sa politică să fie o înfrângere”, explică Aleksandar Vucic.

Prin urmare, trebuie doar să evaluăm onest poziţiile celor două tabere pentru a vedea „că este imposibil să se evite escaladarea”, a concluzionat preşedintele sârb.

El a salutat o iniţiativă chineză de promovare a păcii şi de creare a condiţiilor pentru negocieri, dar crede că este foarte puţin probabil ca aceasta să reuşească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *