UPDATE 8:40 – Stare de urgenţă decretată în regiunea rusă Belgorod, bombardată de Ucraina
Guvernatorul regiunii ruse Belgorod a decretat miercuri stare de urgenţă, evocând o situaţie „extrem de dificilă” cauzată de bombardamentele forţelor ucrainene asupra acestei zone frontaliere, informează AFP.
„Situaţia din regiunea noastră Belgorod rămâne extrem de dificilă şi tensionată din cauza bombardamentelor forţelor armate ucrainene. Case au fost distruse, civili au fost ucişi sau au fost răniţi”, a scris pe Telegram guvernatorul Viaceslav Gladkov.
„Pentru a asigura o protecţie sporită a populaţiei şi a aduce un sprijin suplimentar victimelor, starea de urgenţă va fi instituită la nivel regional”, începând de miercuri, a adăugat el.
Gladkov a informat cu privire la atacuri ucrainene cu drone împotriva a două sate ale regiunii, Şebekino şi Ustinka. Autorităţile regiunilor Kursk, Voronej şi Briansk au informat la rândul lor că drone provenite din Ucraina au fost doborâte de apărarea aeriană rusă în timpul nopţii.
Ucraina desfăşoară din 6 august o ofensivă de anvergură în regiunea rusă Kursk, ce se învecinează cu regiunea Voronej, revendicând cucerirea a peste 1.000 de kilometri pătraţi din teritoriul rus.
Autorităţile ruse au recunoscut la rândul lor, luni, pierderea a 28 de localităţi şi câştiguri teritoriale ucrainene ce se întind pe o zonă de 40 de kilometri lăţime şi 12 kilometri profunzime.
Potrivit unor calcule realizate de AFP marţi pe baza unor surse ruse difuzate de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un centru de reflecţie american, trupele ucrainene au avansat 800 de kilometri pătraţi în regiunea Kursk.
Cu titlu de comparaţie, Rusia a avansat 1.360 de kilometri pătraţi pe teritoriul ucrainean începând din 1 ianuarie 2024, potrivit analizei France Presse.
UPDATE 6:10 – Rusia ia în calcul să mute locuitorii evacuaţi din Kursk în regiunile ucrainene ocupate
Guvernatorul interimar al regiunii ruse Kursk, unde Ucraina a lansat o incursiune transfrontalieră săptămână trecută, a declarat marţi că locuitorii strămutaţi din cauza luptelor ar putea fi duşi în zonele ocupate de forţele ruse în Ucraina, informează dpa.
Guvernatorul Alexei Smirnov a scris pe Telegram că a discutat cu guvernatorul regiunii Zaporojie din sud-estul Ucrainei despre acest plan.
Smirnov a scris că omologul său, Evgheni Baliţki, a sugerat ca sanatoriile şi pensiunile de pe malul Mării Azov să fie folosite pentru a găzdui persoanele evacuate.
„În zilele următoare, vom organiza primele transporturi pentru a aduce oamenii în adăposturile de urgenţă din regiunea Zaporojie”, a adăugat Smirnov.
Rusia a anexat Zaporojie în septembrie 2022, deşi nu controlează pe deplin regiunea.
Ucraina se luptă de aproape doi ani şi jumătate să respingă invazia rusă şi a mutat lupta pe teritoriul inamic pentru prima dată săptămâna trecută.
UPDATE 4:20 – Putin îl scoate în prima linie pe fostul său bodyguard, Aleksei Diumin, „să rezolve problema” ucraineană din Kursk
Preşedintele rus Vladimir Putin l-a desemnat pe Aleksei Diumin, fost guvernator al regiunii Tula, în prezent secretarul Consiliului de Stat al Rusiei, în calitate de responsabil de operaţiunea militară pentru respingerea trupelor ucrainene din provincia Kursk, scrie publicația rusă independentă The Moscow Times, potrivit Agerpres.
Diumin (52 de ani), fostă gardă de corp a lui Putin în trecut, va avea rolul să coordoneze acţiunile armatei ruse în regiunea Kursk, unde trupele ucrainene au pătruns marţea trecută şi de atunci au avansat peste 35 km în adâncimea teritoriului Rusiei şi au cucerit zeci de localităţi.
După ce generalul Valeri Gherasimov, şeful Statului Major al armatei ruse, i-a prezentat liderului de la Kremlin, pe 7 august, situaţia din Kursk într-o manieră pozitivă, care a fost în mare măsură contrazisă de majoritatea celorlalte rapoarte privind evoluţiile de pe teren, Putin l-a însărcinat pe Aleksandr Bortnikov, directorul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) să instituie regim de operaţiune antiteroristă în regiunile Kursk, Belgorod şi Briansk, de la frontiera cu Ucraina, şi să preia sub comanda lui „operaţiunea antiteroristă” din Kursk.
Numirea lui Diumin, care are gradul de general-colonel, în calitate de responsabil pentru gestionarea „situaţiei din Kursk” i-a luat pe mulţi prin surprindere, mai ales că intervine la mai puţin de o săptămână după ce această sarcină îi fusese încredinţată şefului FSB.
Cu toate acestea, bloggerii militari pro-Kremlin au salutat numirea acestuia.