Este vorba de un incident petrecut în Republica Serbia, în care au fost implicați cetățeni din state terțe și state membre UE, inclusiv România, participanți la un seminar de formare pentru membri ai mediului non-guvernamental, organizat la Belgrad.

     

În acest context, precizează MAE, în noaptea de marți spre miercuri, Ambasada României la Belgrad a fost contactată de un cetățean român, membru al unei organizații non-guvernamentale române, activ în proiecte cu caracter social, participant la seminarul menționat, și care a semnalat că, în acea noapte, a fost legitimat de către autoritățile locale de poliție și condus la sediul unei secții de poliție din Belgrad, alături de alți participanți la seminar.

Ulterior, a fost dispusă măsura părăsirii Serbiei în termen de 24 de ore cu privire la cetățeanul român și la alți cetățeni străini participanți, precum și măsura interdicției intrării în Serbia pentru o perioadă de un an.

Cetățeanul român a semnalat Ambasadei faptul că măsura a fost dispusă fără alte explicații, fiind invocate motive de securitate națională, conform legislației sârbe.

”Având în vedere caracterul extrem de dur al măsurii, Ambasada a sesizat imediat Ministerul sârb al Afacerilor Externe, pe cale oficială, solicitând, în exercitarea funcțiilor privind acordarea asistenței consulare, clarificări privind motivele care au condus la luarea măsurilor menționate”, mai precizează MAE român.

De asemenea, arată sursa citată, cetățeanul român, care a părăsit în siguranță Serbia în cursul zilei de miercuri, a primit consiliere cu privire la modalitățile de contestare a măsurii prevăzute de legislația sârbă.

Ministerul Afacerilor Externe și Ambasada României la Belgrad, în consultare și cu alte misiuni diplomatice ai căror cetățeni au fost vizați de măsuri similare, mențin cazul în atenție.

Poliția sârbă a reținut, a interogat și a expulzat mai mulți tineri străini proveniți din țări ale Uniunii Europene, printre care și România, care participau la un seminar pentru liderii societății civile, au relatat media locale, joi, potrivit DPA.

Persoanele vizate de măsura respectivă includ cinci croați, precum și cetățeni din România și Irlanda, care vizitau Serbia pentru a lua parte la seminarul intitulat ”Academia ONG”, organizat timp de două zile de Fundația austriacă Erste și Vienna School of Economics.

Potrivit cetățenilor croați implicați, după seminar, tinerii se aflau la barul hotelului din Belgrad unde erau cazați, atunci când ofițeri de poliție în civil i-au reținut și condus la o secție de poliție. Ei au spus că au fost interogați și au stat în detenție peste noapte, înainte de a li se transmite că au la dispoziție 24 de ore pentru a ieși din Serbia.

Autoritățile au spus că motivul deciziei este ”periclitarea securității Serbiei și a cetățenilor săi”.

Expulzarea din Serbia a mai multor cetățeni ai UE este fără precedent, o astfel de măsură vizând în trecut mai ales opozanți ruși care se adăposteau în Serbia.

O purtătoare de cuvânt a Fundației austriece Erste s-a declarat ”consternată” de această decizie a autorităților de la Belgrad. ”Pentru noi, acest lucru este pur și simplu inexplicabil”, a spus ea, accentuând că începând din 2013, evenimentul ”Academia ONG” s-a desfășurat în numeroase locuri din Europa Centrală și de Est, printre care periodic la Belgrad.

Ministrul croat de Externe, Gordan Grlic Radman, a anunțat că instituția pe care o conduce va emite o notă de protest și va informa Comisia Europeană și președinția poloneză a Consiliului UE în legătură cu ”tratamentul umilitor al cetățenilor croați” din partea autoritățile sârbe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *