Un tată, aflat în concediu de paternitate, a observat o schimbare neobișnuită la fiul său nou-născut. Pe spatele, picioarele și coapsele bebelușului a început să crească păr gros și închis la culoare. Familia a decis să consulte specialiști, iar aceștia au pus diagnosticul: hipertricoză. Investigațiile ulterioare au arătat că, în aceeași regiune, existau cel puțin alți 10 copii care prezentau aceeași afecțiune, scrie es.ara.cat.

Analizele realizate de Centrul de Farmacovigilență din Navarra au identificat substanța responsabilă. Părinții au utilizat o loțiune care conținea minoxidil, un ingredient activ destinat combaterii căderii părului. Aplicat pe piele, produsul intrase în contact cu nou-născuții, provocând efectul secundar.„Am verificat că tatăl primului caz a folosit 5% minoxidil pentru a trata alopecia androgenetică”, a explicat Centrul de Farmacovigilență. După încetarea contactului cu produsul, simptomele au regresat complet.

Minoxidilul este un medicament frecvent utilizat în tratamentele pentru căderea părului. Inițial dezvoltat pentru tratarea hipertensiunii arteriale, acesta a fost ulterior folosit pentru a stimula creșterea părului. Printre efectele secundare raportate se numără și hipertricoza, care poate afecta zonele care nu au fost tratate direct.

Ce este „tusea de 100 de zile”, care a umplut spitalele de copii. Cum poate fi prevenită

Dar cum este posibil ca aplicarea de minoxidil de către unul dintre părinți să ajungă să provoace hipertricoză la copil? Ipoteza principală cu care lucrează centrul este că minoxidilul este transferat prin contact fizic. În acest fel, medicamentul – care se aplică pe zona care urmează să fie repopulată cu păr – ar putea fi transferat bebelușului, fie prin atingerea produsului,  sau a unui loc în care există minoxidil. Severitatea efectelor s-ar putea datora ușurinței cu care pielea copiilor mici absoarbe medicamentele: fiind mai subțire, este mult mai permeabilă.

„Această condiție este inofensivă și temporară. Deși poate fi enervant să-ți vezi copilul acoperit de păr, nu există riscuri serioase pentru sănătate”, a spus Sergio Vañó, directorul Unității de Trichologie a Spitalului Universitar Ramón y Cajal din Madrid.

Spania este printre țările cu cel mai mare număr de bărbați care suferă de calviție. Aproape 42,6% din populația masculină a experimentat deja sau se confruntă cu pierderea părului. Tratamentele precum minoxidilul sunt, prin urmare, foarte comune, deși nu reprezintă o soluție pe termen lung. Această situație subliniază importanța utilizării responsabile a medicamentelor și necesitatea de a păstra produsele potențial periculoase departe de copii.

De câte ore de SOMN au nevoie copiii? Sunt esențiale pentru a fi productivi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *