În 29 noiembrie, după primul tur al alegerilor prezidențiale și după ședința CSAT, Comisia Europeană a trimis TikTok o cerere de informații în temeiul legislației privind serviciile digitale (așa numită DSA).

Astfel, Comisia a solicitat TikTok să furnizeze mai multe informații cu privire la gestionarea riscurilor de manipulare a informațiilor. În special, Comisia a cerut TikTok să furnizeze informații detaliate cu privire la modul în care a analizat și a atenuat riscul de exploatare neautentică sau automatizată a serviciului său și riscurile care decurg din sistemele sale de recomandare.

Influencerii care l-au promovat pe Călin Georgescu, AUDIAȚI la sediul IGPR: ce vor să afle anchetatorii

Comisia a cerut, de asemenea, informații cu privire la eforturile TikTok de a permite unei game mai largi de părți terțe să efectueze controlul public și să aibă acces la date accesibile publicului pentru a detecta, a identifica și a înțelege riscurile sistemice legate de procesele electorale.

TikTok trebuie să furnizeze informațiile solicitate până la data de 13 decembrie. Pe baza evaluării răspunsurilor, Comisia va stabili dacă vor fi necesare măsuri suplimentare.

Această solicitare de informații urmează unei solicitări anterioare trimise TikTok, precum și Snapchat și YouTube, la 2 octombrie, cu privire la proiectarea și funcționarea sistemelor sale de recomandare în legătură cu alegerile.

În plus, TikTok trebuie să păstreze documentele și informațiile interne privind proiectarea și funcționarea sistemelor sale de recomandare, precum și modul în care abordează riscul manipulării intenționate prin utilizarea neautentică coordonată a serviciului. Comisia dispune păstrarea documentelor și a informațiilor privind orice încălcare sistematică a condițiilor de serviciu ale TikTok care interzic utilizarea caracteristicilor de monetizare pentru promovarea conținutului politic pe serviciu. Ordinul de păstrare se referă la alegerile naționale din Uniunea Europeană din perioada 24 noiembrie 2024 – 31 martie 2025.

Dacă nu va furniza informațiile, Comisia Europeană mai poate trimite o cerere, iar Tiktok riscă o amendă de 1% din veniturile globale dacă o ignoră și pe aceasta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *