Roboții subacvatici au surprins imagini care arată deteriorarea avansată a epavei, care se află la o adâncime de 3.800 de metri. „Prova Titanicului era simbolică și este trist să vedem cât de mult s-a schimbat”, a declarat Tomasina Ray, director de colecții la RMS Titanic Inc, compania care a realizat expediția.
Balustrada, care măsura aproximativ 4,5 metri în lungime, s-a prăbușit în mare în ultimii doi ani. Imaginile și scanările dintr-o expediție anterioară din 2022 arătau că balustrada era încă atașată, dar începea să se îndoaie. Metalul a cedat în cele din urmă, iar acum balustrada este complet distrusă. Alte părți ale navei sunt afectate de microbi care produc „rusticles”, stalactite de rugină, iar epava suferă distrugeri continue.
Cum arată epava Titanicului în 2024 / Sursa foto – Presa străină
Expediție la epava Titanicului
Expediția recentă a capturat peste două milioane de imagini și 24 de ore de filmare, documentând detaliile deteriorării. Printre descoperiri se numără și redescoperirea statuii „Diana de Versailles”, care fusese pierdută din 1986. Această statuie, care făcea parte din decorul salonului de primă clasă, a fost găsită în câmpul de resturi. „Găsirea statuii a fost ca și cum am fi găsit un ac în carul cu fân”, a spus James Penca, cercetător pe tema Titanicului.
„Prova Titanicului este pur și simplu iconică, aveți toate aceste momente în cultura pop, și la asta vă gândiți când vă gândiți la naufragiu. Și nu mai arată așa”, a declarat Tomasina Ray, director de colecții la RMS Titanic Inc, compania care a efectuat expediția.
RMS Titanic Inc, singura companie autorizată să recupereze artefacte de la epavă, plănuiește să revină anul viitor pentru a aduce mai multe obiecte la suprafață. Deși există dezbateri asupra salvării artefactelor, Penca susține că aducerea statuii Diana înapoi ar trezi aprecierea pentru istorie și artă, oferind publicului ocazia de a o vedea din nou.
Imagini în urma expediției la Titanic / Sursa foto – Presa străină
„Aceasta a fost o operă de artă care a fost menită să fie văzută și apreciată. Iar acum, această frumoasă operă de artă se află pe fundul oceanului… în întuneric beznă, unde a stat timp de 112 ani. Să o aducem pe Diana înapoi, astfel încât oamenii să o poată vedea cu proprii lor ochi – valoarea acestui lucru, să trezească dragostea pentru istorie, pentru scufundări, pentru conservare, pentru epave, pentru sculptură, nu aș putea niciodată să las asta pe fundul oceanului.”, a completat aceasta.