Guvernul va aproba, astăzi, prin hotărâre, schema de ‘Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susținere a producției de legume cultivate în spații protejate’ în perioada 2025-2027.
„Prezenta hotărâre stabilește o schemă transparentă de ajutor de minimis, potrivit prevederilor Regulamentului (UE) nr. 1408/2013 privind aplicarea articolelor 107 și 108 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene ajutoarelor de minimis în sectorul agricol, modificat prin Regulamentul (UE) 2024/3118 al Comisiei din 10 decembrie 2024, denumit în continuare Regulament. Schema de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul României, în perioada 2025-2027, pentru susținerea producției de legume cultivate în spații protejate, respectiv: ardei gras și/sau lung și/sau gogoșar și/sau iute, castraveți, ceapă verde, fasole păstăi, salată, spanac, tomate, varză și vinete. Schema de ajutor de minimis se acordă întreprinderilor/întreprinderilor unice care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole, pentru susținerea producției de legume cultivate în spații protejate”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Printr-o altă hotărâre, Executivul va aproba Ghidul carierei cadrelor militare în activitate din Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și din unitățile subordonate.
„Prin adoptarea proiectului de act normativ se reglează o serie de neconcordanțe care îngreunează sau în unele situații blochează procesul de ocupare al posturilor și de promovare pe funcții a personalului Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și al unităților subordonate. Prin reformularea unor definiții, precum și prin introducerea altora noi se limitează caracterul interpretativ al actului normativ. Față de actul normativ în vigoare, în care sunt omise unele structuri sau funcții, proiectul de față tratează toate structurile și toate funcțiile existente în statele de organizare ale inspectoratului general și ale unităților subordonate. În același timp, se reglementează și mutarea cadrelor militare și ocuparea funcțiilor de comandă de către cadre militare care încadrează funcții de execuție cu coeficient superior, situații care, de asemenea, nu sunt prevăzute de actul normativ în vigoare”, conform notei de fundamentare.
Guvernul va acorda, prin hotărâre, ajutoare de urgență în sumă totală de 2.179.000 lei pentru sprijinirea unui număr total de 509 familii și persoane singure care se află în situații de necesitate cauzate de incendii, fenomene meteorologice severe, alunecări de teren ori în situații deosebite determinate de starea de sănătate ori alte cauze care pot conduce la creșterea riscului de excluziune socială, în vederea ameliorării situației socio-materiale, de locuit și de sănătate a acestora, din 35 de județe și municipiul București.
Pe agenda ședinței de guvern figurează și un proiect de hotărâre privind acceptarea de către statul român a donației unui bun mobil, ca operațiune compensatorie, din partea Harris Global Communications Inc și darea în administrarea Ministerului Apărării Naționale a acestui bun.
Va fi aprobată și o hotărâre privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale pentru Mediu și Arii Protejate.
Executivul va aproba, tot prin hotărâre, recunoașterea Asociației Club Sportiv Sepsi OSK ca fiind de utilitate publică.
Un alt proiect de hotărâre vizează participarea României la cel de-al doilea ciclu al Programului de evaluare internațională a competențelor adulților PIAAC 2025-2029 dezvoltat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.
Guvernul va aproba și un proiect de hotărâre privind declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național, aprobarea listei imobilelor proprietate publică a statului, precum și aprobarea listei imobilelor proprietate publică a unităților administrativ-teritoriale, care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național ‘Varianta de ocolire Buftea’.
‘Pentru prezentul act normativ este necesară aprobarea sumei cu titlu de despăgubire, în valoare de 17.340,5 mii lei aferentă unui număr de 194 imobile, în suprafață totală de 290.001 mp teren, astfel cum este prevăzut în anexa nr. 2 la prezentul proiect de act normativ’, se precizează în nota de fundamentare.
În analiza Executivului se va afla și un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea titlului X din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.
Va fi analizat și un proiect de hotărâre pentru adoptarea Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar și a justiției ca serviciu public 2025-2029 și a planului de acțiune aferent acesteia.
Printr-un memorandum, Executivul va aproba cadrul și tema de analiză a cheltuielilor publice din domeniul transporturilor.