Elena Lasconi, candidat la președinție din partea USR, a făcut o nouă gafă în conferința de presă de marți de la Parlement, conferință organizată ca urmare a scandalului planșeului de la Piața Unirii. La final, fiind întrebată despre impozitul global pe gospodărie, în loc să apeleze la un coleg mai priceput, a preferat să răspundă despre taxe și impozite pe clădiri și terenuri. 

Probleme cu justiția, pe listele de candidați USR la parlamentare. Cum explică șefa reziștilor prezența acestora

Reporter: Aș vrea să vă întreb, în spațiul public se discută despre impozitul global pe gospodărie, este un subiect apărut recent. Surse guvernamentale spun că se va discuta de anul viitor în noul parlament. Care este poziția USR, să ne spuneți dumneavoastră, vă rog.

Elena Lasconi: Ăăă. Da, eu nu… Și de când sunt primar, impozitele, dacă vă referiți la impozitele pe clădiri și terenuri ale oamenilor, nu, dar pe partea economică noi susținem cota unică, sută la sută.

Reporter: Impozitul global pe gospodărie.

Elena Lasconi: V-am comunicat.

Reporter: Ne-ați spus despre clădiri. Asta înseamnă veniturile familiilor.

Elena Lasconi: Mulțumesc frumos, mersi!

 

Citește și: Nou scandal în USR. Consilierul Elenei Lasconi, plătit cu 16.000 de euro pe lună

 

Ce este impozitul global pe gospodărie

Impozitul global pe gospodărie este un concept fiscal relativ nou în spațiul public românesc, menit să înlocuiască cota unică și să aducă o impozitare progresivă, pe baza veniturilor totale ale unei familii. Prin acest impozit veniturile totale ale unei gospodării (adică ale tuturor membrilor familiei care locuiesc împreună și contribuie la bugetul comun) sunt cumulate și impozitate progresiv, în funcție de anumite praguri de venit.

Spre deosebire de sistemul actual de impozitare individuală, în care fiecare persoană plătește impozit pe propriile venituri (cum ar fi salariul, veniturile din investiții sau chirii), impozitul global pe gospodărie vizează întregul venit familial.

Toate sursele de venit ale membrilor gospodăriei (salarii, pensii, venituri din chirii, dobânzi, dividende, alte forme de venit) sunt adunate pentru a stabili un venit global. Veniturile astfel cumulate sunt impozitate pe baza unui sistem progresiv, ceea ce înseamnă că cei cu venituri mai mari ar plăti un impozit mai ridicat, iar cei cu venituri mai mici ar beneficia de o taxare mai redusă sau chiar de scutiri.

În multe sisteme care adoptă acest tip de impozitare, gospodăriile pot beneficia de deduceri pentru anumite cheltuieli esențiale, cum ar fi cele pentru educație, sănătate sau îngrijirea copiilor. Aceste deduceri sunt menite să reducă povara fiscală pentru familiile cu venituri mai mici sau cu mai mulți membri care depind de venitul comun.

După aplicarea deducerilor, se impozitează doar venitul net al gospodăriei. Astfel, se ține c2ont de cheltuielile necesare pentru bunăstarea familiei și de numărul de persoane din gospodărie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *