În România, partidele trebuie să obțină un procent de minim 5% la nivel național sau minim 20% din voturile din patru circumscripții pentru a trece pragul electoral și să câștige un loc într-una din camerele Parlamentului. 

Norma de reprezentare pentru alegerile la Camera Deputaților este de un deputat la 73.000 de locuitori, în timp ce norma de reprezentare pentru viitorii membri ai Senatului este de un senator la 168.000 de locuitori.

Miron Mitrea, despre strategia „Snagov 2”: România NU trebuie să fie divizată. Partidele câștigătoare să se așeze la masa negocierilor și să formeze Guvernul

Așadar, sunt trei partide cunoscute, pro-europene care nu au depășit acest prag.

SENS

Primul este SENS (Sănătate Educație Natură Sustenabilitate). Cei mai cunoscuți membri sunt Nicu Ștefănuță, vicepreședinte în Parlamentul European și Ana Ciceală, fost membru USR, care a candidat în iunie anul acesta la alegerile locale pentru primăria Sectorului 3.

Partidul SENS promitea finanțarea construirii de locuințe sociale pentru persoanele vulnerabile, terapie decontată, modernizarea transportului public, legi pentru întărirea drepturilor femeilor, a persoanelor LGBTQ. De asemenea, aceștia propun proiecte pentru spații verzi, combaterea schimbărilor climatice, energie verde, scrie adevarul.ro. 

Totuși, aceștia au reușit să strângă 2,84% voturi (259.614 alegători), deci nu au trecut pragul necesar.

REPER

La un procent și jumătate distanță se află partidul REPER (Reînnoim Proiectul European al României), din care fac parte, printre alții, foștii europarlamentari Ramona Strugariu și Dragoș Pîslaru. Partidul este unul progresist și social-liberal și propun tranziția verde și digitală, investiții pentru generațiile următoare prin mutarea cheltuielilor publice, dar și reorganizarea administrativ-teritorială și instituțională a statului, pentru a combate inechitățile sociale.

Cu toate acestea, REPER nu a obținut decât 1,36% din voturi (124.676 alegători), plasându-se pe locul 11 în rândul partidelor, după numărul de voturi.

DREPT

Sub REPER se află DREPT (Dreptate și Respect în Europa pentru Toți), al cărui membru cel mai cunoscut este fostul europarlamentar Vlad Gheorghe, care nu a obținut voturile necesare nici în vară, la alegerile europarlamentare, când a candidat ca independent. 

DREPT se recomandă a fi un partid de centru, și propun modernizarea sistemului educațional, a justiției (prin digitalizare și debirocratizare), promovarea accesului gratuit la contracepție, democratizarea inițiativei cetățenești șamd. 

Nici partidul acesta nu a obținut procentul de voturi necesar pentru a trece pragul electoral, întrucât au reușit să adune doar 1,23% din voturi (124.676 alegători)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *