Serbia ar putea întâmpina obstacole în procesul de aderare la Uniunea Europeană dacă președintele Aleksandar Vucic va călători în Rusia luna viitoare pentru parada organizată de Vladimir Putin cu ocazia Zilei Victoriei.

Presa de stat rusă a anunțat că Vucic se va număra printre demnitarii străini prezenți și va contribui cu echipamente militare la evenimentul din 9 mai. Ca răspuns, oficialii europeni l-au avertizat pe Vucic că această vizită ar putea constitui o încălcare a criteriilor de aderare la blocul comunitar și ar putea submina aspirațiile Serbiei de a deveni membră a Uniunii Europene, conform publicației „The Telegraph”.

„Trebuie să ne asigurăm că ei înțeleg că anumite decizii au un cost. Consecința este neaderarea lor la Uniunea Europeană”, a afirmat Jonatan Vseviov, secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe din Estonia.

„Rușii au muncit din greu pentru a convinge oamenii să participe. Pentru noi, acesta va fi un test important. Practic, ne interesează dacă sunt sau nu de partea noastră sau dacă joacă în cealaltă echipă” a mai spus oficialul estonian.

Kaja Kallas, șefa diplomației UE, a declarat că miniștrii de externe ai blocului comunitar au discutat, la reuniunea de luni, 14 aprilie, despre posibila participare a unor statel membre la ceremonia organizată la Moscova.

„Ceea ce s-a discutat, de asemenea, foarte clar și a fost spus de diferite state membre este că orice participare la paradele sau la sărbătorile din 9 mai de la Moscova nu va fi acceptată de partea europeană, având în vedere că Rusia poartă într-adevăr un război la scară largă în Europa”, le-a explicat Kallas reporterilor, imediat după reuniune.

Serbia a încercat, de-a lungul timpului, să mențină relații atât cu Bruxelles, cât și cu Moscova.

În 2009, Serbia a depus o cerere de aderare la Uniunea Europeană, iar în 2012 a obținut statutul de candidat. Însă, discuțiile privind aderarea au stagnat în ultimii ani, în mare parte din cauza sprijinului său perceput pentru invazia ilegală a Rusiei în Ucraina.

Belgradul a refuzat să impună sancțiuni occidentale împotriva Rusiei ca reacție la conflict, în ciuda cerințelor majorității statelor membre ale UE, care consideră acest lucru un criteriu esențial pentru aderare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *