„Pe fondul creșterii conflictelor și agravării rivalității geopolitice în lume, riscurile unei ciocniri violente între marile state, inclusiv cu participarea puterilor nucleare, cresc”, a declarat Șoigu agenției de presă ruse TASS.
Fostul ministru rus al apărării a notat că NATO își intensifică activitățile pe flancul său estic, aproape de Rusia și Belarus, și exersează acolo scenarii ofensive și defensive.
NATO afirmă că Rusia este cea care crește tensiunile, inclusiv prin anunțul din 2023 privind desfășurarea de arme nucleare tactice în statul aliat Belarus, care se învecinează cu trei țări ale Alianței militare nord-atlantice.
Potrivit lui Șoigu, Rusia și Belarus iau măsuri preventive împotriva încercărilor occidentale de a ‘destabiliza situația din interior’.
El a reiterat că Belarus se află acum sub protecția arsenalului nuclear al Rusiei, consecință a modificărilor pe care Putin le-a anunțat anul trecut în ce privește doctrina Rusiei de utilizare a armelor nucleare.
„Umbrela nucleară” rusă asigură acum protecția celui mai apropiat aliat al nostru în aceleași scenarii-cadru în care Rusia permite un răspuns nuclear pentru propria sa apărare’, a spus el.
‘Și anume, respingerea unui atac cu arme de distrugere în masă sau a unei agresiuni cu arme convenționale ce creează o amenințare critică la adresa suveranității sau integrității teritoriale’, a adăugat oficialul rus.