Președintele Franței, Emmanuel Macron, se va întâlni joi, 12 decembrie, la Varșovia, cu premierul Poloniei, Donald Tusk, pentru a discuta despre desfășurarea unor forțe de menținere a păcii în Ucraina, după încheierea conflictului. Informația a fost confirmată pentru Politico de un diplomat din cadrul Uniunii Europene și un oficial francez.

Întâlnirea liderilor celor două națiuni are loc pe fondul îngrijorărilor crescânde că viitoarea administrație Trump ar putea să-i constrângă pe europeni să își asume mai multe responsabilități militare în Ucraina.

„Este adevărat”, a declarat un diplomat al Uniunii Europene, răspunzând la întrebările referitoare la informațiile publicate în ziarul Rzeczpospolita, care indicau că cele două țări discută despre posibilitatea formării unei forțe de menținere a păcii, formată din 40.000 de soldați din diverse națiuni.

Diplomatul nu a oferit, însă, informații despre țările de origine ale soldaților.

Cu toate acestea, un oficial de rang înalt din Polonia și-a exprimat surprinderea față de propunerea formulată de Macron.

„Aceasta nu este o formulă care ne-ar permite să luăm o astfel de decizie”, a declarat oficialul polonez, care a adăugat că misiunile de menținere a păcii trebuie să fie decise în cadrul ONU sau al OSCE, nu într-o discuție bilaterală cu președintele francez.

Trimiterea de soldați polonezi în Ucraina „ar avea sens doar în cadrul unui format NATO”, a mai subliniat acesta.

Propunerea referitoare la forța de menținere a păcii este distinctă de sugestia anterioară a lui Macron de a trimite instructori militari în Ucraina pe parcursul conflictului actual.

La începutul săptămânii în curs, Volodimir Zelenski a menționat un astfel de plan în cadrul întâlnirii cu Friedrich Merz, care ar putea deveni viitorul cancelar al Germaniei.

„Vă voi spune sincer, ne putem gândi și lucra la poziția lui Emmanuel Macron”, a declarat Zelenski în fața ziariștilor.

  

„Vă amintiți, el a propus ca trupele acestei sau acelei țări să fie prezente în unele teritorii ale Ucrainei, ceea ce ne-ar garanta securitatea în timp ce Ucraina este în afara NATO”, a mai spus liderul de la Kiev.

Dislocarea unor forțe de menținere a păcii în Ucraina ar putea atenua îngrijorările Kievului cu privire la lipsa de intervenție a aliaților săi în cazul în care Vladimir Putin ar decide să reia conflictul.

Kievul poartă amintirea dureroasă a renunțării la arsenalul său nuclear în 1994, în schimbul unor garanții de securitate care nu au reușit să prevină un atac din partea Rusiei.

„Este foarte clar că încheierea războiului și câștigarea păcii sunt posibile doar atunci când Ucraina este în NATO și în UE”, a declarat vicepremierul Ucrainei, Olha Stefanishyna, pentru Politico.

Întrebată despre un posibil rol al Germaniei într-o misiune de menținere a păcii, Annalena Baerbock, ministrul german de Externe, a abordat problema în cadrul unei sesiuni de întrebări de săptămâna trecută.

„Desigur, tot ceea ce servește păcii în viitor” va fi „susținut de partea germană cu toate eforturile”, a declarat ea atunci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *