În ultimele luni, mai multe firme de renume au anunțat planuri investiționale importante pentru următoarea perioadă. Se observă astfel creșterea gradului de încredere al managerilor acestor companii, care văd potențialul țării noastre, dar și îmbunătățirea condițiilor de afaceri pentru mediul de business, sub Guvernul Ciolacu.

Grupul ceh Tesla a anunțat că va demara lucrările de construire a unei noi fabrici pentru sisteme de stocare a energiei de la Brăila, proiect cu o valoare de circa 92 de milioane de euro, incluzând și fonduri sub forma unui ajutor de stat. În prima fază, uzina va avea 200 de angajați, cu perspectivă de triplare în următorii ani.

La rândul său, producătorul german de mașini de prelucrare a plasticului Arburg, unul dintre liderii mondiali ai pieței, cu vânzări globale anuale de aproape 800 de milioane de euro, a anunțat că intră și el în România. Subsidiara locală a grupului a fost înființată în aprilie 2024.

De asemenea, grupul austriac Lasselsberger, unul dintre cei mai mari producători de plăci ceramice, materii prime și materiale din Europa, va construi o nouă fabrică la Săndulești, județul Cluj. Deja proprietari ai mărcii Cesarom, austriecii estimează noua investiție la circa 823 de milioane de lei.

Holdingul german Karl Mayer, specializat în producţia de maşini şi tehnologii pentru industria textilă, va deschide două puncte de lucru în Baia Mare şi va construi o fabrică pe un teren situat în comuna Groşi, localitate apropiată de municipiul-reşedinţă. Fabrica Groşi va ocupa 12 hectare de teren, iar cele trei investiţii ale companiei germane au fost evaluate la aproximativ 500 milioane de euro, urmând a fi create peste 700 locuri de muncă.

Încrederea investitorilor, bazată și pe evaluările favorabile ale instituțiilor internaționale

Investitorii străini găsesc România atractivă și privesc cu încredere oportunitățile de investiții de la noi.

Capitalul străin subscris în firmele nou-înființate în România a crescut cu 46,4%, conform ONRC, în primele patru luni din 2024. S-au înființat 2.308 societăți cu capital străin, cu 0,9% mai multe decât în aceeași perioadă din 2023, iar aceste firme noi aveau un capital social subscris de peste 12,4 milioane dolari, față de 8,47 milioane dolari în ianuarie-aprilie 2023.

Cifrele sunt susținute și de diferite rapoarte externe asupra indicilor de investiții, precum sondajele anuale ale Indicatorilor de Guvernare la nivel mondial ale Institutului Băncii Mondiale (WGI), care arată un cadrul legal prietenos pentru mediul de afaceri.

Sondajul Indexului Libertăţii Economice al Fundaţiei Heritage (IEF) atribuie României poziţia 51 din 184 de economii şi reflectă scoruri ridicate în ceea ce priveşte drepturile de proprietate, povara fiscală, libertatea comercială şi libertatea de investiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *