Sute de mii de oameni s-au adunat la mitingul organizat de partidul din care face parte Ekrem Immamoglu. Din spatele gratiilor, primarul Istanbulului a transmis un mesaj protestatarilor. „Aceste gratii nu există pentru mine. Sunt mândru de ceea ce am făcut ca primar, nu regret. Nu eu sunt cel care trebuie să se justifice în acest caz inventat.”. Și soția lui Immamoglu a transmis că vor lupta să continue și că bărbatul nu va fi pedespit într-un final.

Susținătorii principalei forțe de opoziție din Turcia s-au adunat în apărarea primarului încarcerat din Istanbul, Ekrem Imamoglu. Ei au declanșat o acțiune menită să susțină cele mai mari demonstrații antiguvernamentale din ultimii ani, relatează The Guardian.

Sute de mii de persoane au participat la protestul convocat de șeful partidului de opoziție într-un loc departe de centrul orașului Istanbul. Liderul partidului, Ozgur Ozel, a declarat că au participat 2,2 milioane de persoane.

La începutul acestei săptămâni, Ozel a cerut să se pună capăt mitingurilor nocturne din fața primăriei din Istanbul, la care au participat sute de mii de persoane, în timp ce grupuri mici de demonstranți s-au ciocnit frecvent cu poliția. Forțele de securitate au folosit gaze lacrimogene, tunuri cu apă și spray cu piper împotriva demonstranților, ceea ce Human Rights Watch a descris drept o „utilizare nejustificată și ilegală a forței poliției”.

Autoritățile turce au arestat 1.900 de persoane în cele 10 zile de la reținerea lui İmamoğlu sub acuzații de corupție, înainte ca acesta să fie destituit din funcție de Ministerul turc de Interne și trimis într-un centru de înaltă securitate de la marginea Istanbulului.

Autoritățile din Turcia au cerut blocarea a peste 700 de conturi pe o rețea de socializare

Mulți dintre cei reținuți de forțele de securitate au fost prinși în raiduri efectuate înainte de răsărit, inclusiv 13 jurnaliști. Zece fotoreporteri au fost arestați pentru că au mediatizat protestele, înainte de a fi eliberați în cursul săptămânii, cu câteva ore înainte ca ministrul justiției, Yılmaz Tunç, să se întâlnească cu reporterii, oferind o apărare a bilanțului Turciei privind libertatea presei.

În aceeași zi, corespondentul BBC Mark Lowen a fost expulzat, după ce a transmis relatări despre demonstrații. Direcția de comunicare a Președinției Turciei afirmă că a fost expulzat pentru că nu avea acreditare de presă. Autoritățile au arestat, de asemenea, un jurnalist suedez care a zburat în Turcia pentru a scrie despre protestele. Alți doi jurnaliști turci au fost de asemenea reținuți, precum și avocatul lui İmamoğlu, care a fost ulterior eliberat condiționat.

Ozel a declarat pentru cotidianul francez Le Monde că mitingurile de sâmbătă vor deveni un eveniment săptămânal în diferite orașe din Turcia, în timp ce partidul va organiza adunări similare în Istanbul în fiecare miercuri. „Credem că arestările vor încetini de acum înainte”, a spus el.

El a adăugat că este „gata să își asume riscul de a petrece între opt și zece ani în închisoare, dacă este necesar. Pentru că, dacă nu oprim această tentativă de lovitură de stat, aceasta va însemna sfârșitul urnelor de vot”.

Într-un mesaj din închisoare publicat de New York Times, Imamoglu a acuzat liderii străini, în special pe cei din Europa, că nu s-au exprimat cu privire la detenția sa. „Washingtonul doar și-a exprimat „îngrijorarea cu privire la arestările și protestele recente” din Turcia. „Cu puține excepții, liderii europeni nu au reușit să ofere un răspuns ferm”, a spus el.

Ciocniri violente între protestatari și polițiști, în Turcia: forțele de ordine au tras cu gloanțe de cauciuc și au folosit tunuri de apă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *