Dar planurile de decuplare de la reţeaua Rusiei, dezbătute timp de decenii, au luat amploare după anexarea Crimeei de către Moscova în 2014. Cele trei ţări au cheltuit aproape 1,6 miliarde de euro începând din 2018, în mare parte fonduri UE, pentru a-şi moderniza reţelele şi pentru a se pregăti de acest moment.
Pentru Rusia, decuplarea înseamnă că enclava sa Kaliningrad, situată între Lituania, Polonia şi Marea Baltică, va fi izolată de reţeaua principală a Rusiei, lăsând-o să îşi menţină singură sistemul energetic.
PREGĂTIREA POPULAŢIEI
Pregătirea populaţiei din ţările baltice pentru ceea ce majoritatea experţilor consideră a fi scenariul improbabil al întreruperii alimentării cu energie electrică a fost etapa finală a unui proiect care durează de ani de zile.
„Totul ar trebui să decurgă fără probleme, dar pot apărea situaţii neaşteptate fie din cauza acţiunilor vecinului nostru ostil de la est, fie din cauza condiţiilor meteorologice neaşteptate sau a defecţiunilor tehnice”, se arată într-o postare pe Facebook a Consiliului de Salvare din Estonia.
„Cum să vă pregătiţi pentru o pană de curent?”, este intitulată postarea Consiliului de Salvare estonian, agenţia de protecţie civilă a ţării. Imaginea arată o tânără care ţine în mână o baterie externă, deasupra unei mese încărcate cu sticle cu apă, o lanternă şi alte provizii de urgenţă.
„Aceste riscuri sunt, de fapt, destul de scăzute în acest moment”, a declarat pentru CNN Vootele Päi, consilier al Ministerului de Interne al Estoniei, adăugând că se iau totuşi măsuri pentru toate posibilităţile.