Preşedintele Donald Trump a prelungit vineri cu 75 de zile un termen limită pentru compania chineză de tehnologie ByteDance ca să vândă activele din SUA ale popularei sale aplicaţii de videoclipuri scurte TikTok unui cumpărător non-chinez, altfel riscând să se confrunte cu o interdicţie ce ar fi trebuit să intre deja în vigoare în ianuarie, în temeiul unei legi adoptate de Congres în 2024, relatează Reuters.
„Acordul necesită mai mult efort pentru a ne asigura că toate aprobările necesare sunt semnate”, a declarat Trump pe reţelele sociale, explicând de ce prelungeşte termenul pe care îl stabilise iniţial în ianuarie şi care ar fi trebuit să expire sâmbătă. „Sperăm să continuăm să lucrăm cu bună-credinţă cu China, care înţeleg că nu este foarte mulţumită de tarifele noastre reciproce”, a comentat Trump.
China se confruntă acum cu un tarif de 54% pentru bunurile exportate în Statele Unite, după ce Trump a anunţat că majorează suplimentar taxa vamală cu 34%, determinând Beijingul să riposteze vineri. Trump a declarat că ar fi dispus să reducă tarifele asupra Chinei, dacă ar încheia un acord cu ByteDance pentru a vinde aplicaţia utilizată de 170 de milioane de americani.
Trump a declarat că administraţia sa a fost în contact cu patru grupuri diferite cu privire la o posibilă preluare TikTok. El nu le-a identificat.
Un obstacol major în calea oricărui acord pentru afacerea TikTok din SUA este aprobarea guvernului chinez. China nu s-a angajat public să permită o asemenea vânzare, iar comentariile lui Trump sugerează o nouă opoziţie chineză.
„Aşteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu TikTok şi China pentru a încheia afacerea”, a scris Trump vineri.
„Nu vrem ca TikTok să „se întunece””, a adăugat Trump făcând aluzie la închiderea serviciului.
Congresul a adoptat măsura anul trecut cu un sprijin bipartizan covârşitor, legislatorii invocând riscul ca guvernul chinez să exploateze TikTok pentru a-i spiona pe americani şi pentru a desfăşura operaţiuni de influenţă secrete. Preşedintele democrat de atunci, Joe Biden, a promulgat legea.
Unii congresmeni au declarat că Trump trebuie să aplice legea, care impunea ca TikTok să înceteze să funcţioneze până la 19 ianuarie, cu excepţia cazului în care ByteDance finalizează o cesiune a activelor americane ale aplicaţiei. Trump şi-a început al doilea mandat de preşedinte la 20 ianuarie şi a optat să nu aplice legea, prelungind termenul pentru o preluare a afacerii din SUA .
Noul ordin al lui Trump va stabili acum un termen limită la jumătatea lunii iunie pentru un acord.
Discuţiile conduse de Casa Albă cu privire la viitorul TikTok se concentrează în jurul unui plan prin care cei mai mari investitori din afara Chinei din compania mamă ByteDance să îşi mărească participaţiile şi să achiziţioneze operaţiunile din SUA ale aplicaţiei, a relatat Reuters. Planul presupune divizarea unei entităţi americane pentru TikTok şi diluarea proprietăţii chineze în noua afacere sub pragul de 20% impus de legislaţia americană, salvând aplicaţia de la o interdicţie iminentă în SUA, au declarat surse pentru Reuters. Susquehanna International Group al lui Jeff Yass şi General Atlantic al lui Bill Ford, ambele reprezentate în consiliul de administraţie al ByteDance, conduc discuţiile cu Casa Albă.
Walmart se gândeşte, de asemenea, să se alăture unui grup de investitori într-o tranzacţie pentru TikTok, a declarat un reporter ABC News pe social media. Marele retailer, care şi-a exprimat interesul de a investi în TikTok în 2020, nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Reuters.
Nici TikTok nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.