Regimul de la Moscova a răspândit represiunea în rândul populației și ura împotriva Occidentului.
Nicio încetare a focului, nici măcar una intermediată de un președinte american iubit de omologul său rus, nu poate inversa gradul în care Putin a făcut din confruntarea cu Occidentul principiul organizator al vieții rusești. Și nicio încetare a ostilităților în Ucraina nu poate reduce măsura în care a adâncit relația țării sale cu China, potrivit Foreign Affairs.
Ca urmare a războiului, Rusia lui Putin a devenit mult mai represivă, iar antioccidentalismul a devenit mai răspândit în societatea rusă, scrie ziare.com. Din 2022, Kremlinul a desfășurat o campanie de amploare pentru a înlătura disidența politică, a răspândi propaganda pro-război și anti-occidentală pe plan intern și pentru a crea clase largi de ruși care beneficiază material de pe urma războiului.
Zeci de milioane de ruși, inclusiv înalți oficiali și mulți dintre cei mai bogați oameni ai țării, privesc acum Occidentul ca pe un inamic de moarte. Timp de trei ani, oficialii americani și europeni au dat dovadă de o hotărâre remarcabilă în contracararea agresiunii lui Putin. Dar, uneori, fără să vrea, au jucat în narațiunile lui Putin, că Occidentul este supărat împotriva Rusiei și că conflictul său cu țara este existențial.
Strategia liderilor occidentali a fost afectată de absența unei abordări coerente și pe termen lung a Rusiei, combinată cu o retorică care ar putea sugera că are un design mai grandios decât a avut.