„Următoarea intrebare: Poate candida, din nou, Iohannis la alegerile prezidentiale? Răspunsul este: Da”, scrie Adrian Năstase.

Fostul premier explică și mecanismul care-i permite președintelui demisionar să reintre în cărți pentru Palatul Cotroceni. 

„Am stabilit că mandatul lui Iohannis, început in 2019, nu a fost finalizat. Demisia a intrerupt al doilea mandat. Ca atare, Iohannis figurează cu un singur mandat, ceea ce îi permite să candideze pentru un al doilea mandat constituțional la alegerile prezidențiale din luna mai”, spune Năstase.

Câte mandate are voie să aibă un președinte în România

În România, mandatele pe care le poate avea un președinte sunt reglementate de Constituție. Articolul 83 precizează că „durata mandatului Președintelui României este de 5 ani”. Așadar, fiecare mandat prezidențial durează 5 ani, dacă totul merge bine și nu există excepții precum suspendări. Dar poate un președinte să rămână în funcție mai mult de un mandat? Răspunsul este da, dar există o limită.

Aceeași persoană poate fi aleasă președinte pentru cel mult două mandate. Aceasta este regula impusă de Constituție, iar o precizare importantă este că mandatele pot fi și succesive. Asta înseamnă că un președinte poate să câștige două alegeri consecutive și să rămână în funcție timp de 10 ani la rând, așa cum a fost și cazul lui Klaus Iohannis, care a fost reales președinte pentru două mandate succesiv.

Există situații când un președinte nu își poate duce la bun sfârșit mandatul. Acestea includ demisia, suspendarea, imposibilitatea definitivă de a-și exercita atribuțiile sau decesul. În asemenea cazuri, locul devine vacant și se organizează noi alegeri în termen de trei luni de la vacantarea funcției.

Cât durează mandatul președintelui

Mandatul președintelui României durează 5 ani, conform Constituției revizuite în 2003. 

Acesta începe oficial odată cu depunerea jurământului de către președintele ales și se încheie la depunerea jurământului de către noul președinte. 

În cazuri excepționale, cum ar fi un război sau o catastrofă, mandatul poate fi prelungit prin lege organică. Practic, deși perioada standard este de cinci ani, există situații în care președintele ar putea rămâne în funcție mai mult.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *