Liderul opoziţiei slovace Michal Simecka a lansat marţi o încercare de a demite guvernul naţionalist de stânga printr-un vot de neîncredere, acuzându-l pe premierul Robert Fico că a pus bazele scoaterii ţării din UE, relatează Reuters.
Efortul cel mai probabil va eşua, deoarece este de aşteptat ca majoritatea guvernului din parlament, deşi redusă, să îl susţină pe Fico.
Fico a încercat să menţină relaţiile cu Rusia în timpul războiului din Ucraina şi a oprit ajutorul militar oficial pentru Kiev. El a criticat sancţiunile împotriva Rusiei şi a escaladat o ruptură cu Kievul după ce livrările de gaze ruseşti prin Ucraina s-au oprit la sfârşitul anului 2024.
Fico, lider al partidului de stânga Smer-SSD şi de patru ori prim-ministru, a mai spus că Slovacia trebuie să se pregătească pentru „toate situaţiile de criză posibile” cu care UE s-ar putea confrunta pe termen scurt, sugerând chiar şi o destrămare a blocului european.
„Acest lucru nu poate fi citit în alt mod decât ca ceea ce am avertizat: că guvernul Smer pregăteşte terenul pentru a conduce Slovacia în afara Uniunii Europene”, a declarat în parlament Michal Simecka, liderul partidului Slovacia Progresistă. „Văd acest lucru ca pe o ameninţare existenţială la adresa intereselor noastre naţionale, încât nu avem nevoie de nimic altceva pentru a declara neîncrederea”, a adăugat el.
Fico a declarat în parlament că politica externă este determinată de apartenenţa la NATO şi UE, dar Slovacia nu poate fi „statică” într-o lume care se dezvoltă rapid. „Ce se întâmplă dacă un grup de 3-4 ţări mari vine şi spune, doamnelor şi domnilor, fie va exista un superstat în care vă veţi pierde toată suveranitatea naţională, fie veţi merge pe calea voastră?” a spus Fico. „Vorbim despre o evoluţie care se poate întâmpla foarte repede”, a avertizat el.
Fico şi-a reiterat poziţia împotriva extinderii votului majoritar al UE la mai multe domenii, ceea ce ar limita puterea veto-urilor naţionale.
În decembrie, el s-a deplasat la Moscova pentru a se întâlni cu liderul rus Vladimir Putin în cadrul unei deplasări private neanunţate, pentru a discuta despre gaz şi Ucraina. O delegaţie formată din mai mulţi parlamentari pro-guvernamentali s-a deplasat apoi la Moscova săptămâna trecută pentru a încerca să îmbunătăţească relaţiile. De atunci, prim-ministrul a acuzat opoziţia că pregăteşte proteste populare cu scopul de a prelua puterea, ceea ce opoziţia a negat.
De asemenea, Fico a călătorit în China, Brazilia şi Turcia pentru a stabili legături în cadrul a ceea ce el numeşte o politică externă în toate direcţiile.
Se aştepta ca guvernul lui Fico să fie susţinut de Smer, precum şi de deputaţii din partidul naţionalist SNS şi din partidul de centru-stânga Hlas, oferindu-i suficiente voturi pentru a supravieţui moţiunii de cenzură. Cu toate acestea, Hlas respinge orice discuţie în legătură cu calitatea de membru al UE a Slovaciei, iar mai mulţi deputaţi ai săi au protestat faţă de politica externă a lui Fico.