„Lumea s-a globalizat și din punct de vedere geopolitic, iar astăzi rețelele noastre de prietenie se extind pe tot globul, așa cum se poate observa în dezbaterea privind taxele vamale”, a declarat Ursula von der Leyen pentru cotidianul german „Zeit”, într-un interviu amplu publicat marți.
„În acest moment aș putea avea aceste conversații 24 de ore pe zi. Toți cer să creștem schimburile comerciale cu Europa și nu este vorba doar de legături economice. Este vorba de asemenea despre stabilirea unor reguli comune și despre predictibilitate. Europa este cunoscută pentru predictibilitatea și fiabilitatea sa, care începe să fie văzută din nou drept ceva foarte valoros. Pe de o parte, acest lucru este foarte îmbucurător; pe de altă parte, desigur, există și o responsabilitate uriașă și trebuie să fim la înălțimea așteptărilor”, a spus Ursula von der Leyen.
În cadrul interviului, Ursula von der Leyen a afirmat că rămâne o „mare prietenă” a Americii și o „atlantistă convinsă” și a subliniat că legătura de durată dintre cele două maluri ale Atlanticului continuă să fie puternică, în ciuda schimbărilor aduse de Donald Trump, precum politicile comerciale surprinzătoare, disprețul față de sistemul multilateral, amenințările de anexare și relațiile tensionate cu Rusia, care au dus la înstrăinarea aliaților tradiționali ai Washingtonului.
Când a fost întrebată dacă America reprezintă o țară prietenă, fostă prietenă sau adversară, Ursula von der Leyen a evitat astfel de etichete, recunoscând că relația este „complicată”. Președinta Comisiei Europene nu l-a criticat direct pe Trump – de fapt, numele său a fost menționat doar de către jurnalist – însă a indicat o poziție de respingere față de direcția pe care Trump încearcă să o impună prin serie de ordine executive.
„Europa este încă un proiect de pace. Nu avem frați sau oligarhi care să dicteze regulile. Nu ne invadăm vecinii și nu-i pedepsim. Dimpotrivă, sunt 12 țări pe lista de așteptare pentru a deveni membre ale Uniunii Europene. Este vorba despre aproximativ 150 de milioane de persoane”, a spus Ursula von der Leyen, referindu-se la procesul de aderare.
„În Europa copiii pot merge la școli bune chiar dacă părinții lor nu sunt bogați. Emisiile de CO2 sunt mai mici, speranța de viață este mai mare. Dezbaterile controversate sunt permise în universitățile noastre. Toate acestea și multe altele sunt valori care trebuie apărate și care arată că Europa este mai mult decât o uniune. Europa este casa noastră. Și oamenii știu asta”, a mai spus președinta Comisiei Europene.