Cele două țări încearcă să găseacă soluții pentru a evita plata în dolari și să slăbească puterea SUA. La sfârșitul lunii septembrie, Vladimir Putin a declarat că BRICS continuă să lucreze la un „circuit independent de plăți și decontare”.

„Toate problemele au fost discutate, inclusiv, ei bine, da, cooperarea financiară”, a declarat Ushakov reporterilor, răspunzând la întrebarea dacă problemele plăților în decontările dintre cele două țări au fost discutate în timpul discuțiilor. Rusia speră să intensifice cooperarea cu China pe „toate platformele internaționale”, a spus Putin.

Marți, președintele Federației Ruse a avut o serie de întâlniri bilaterale în marja summitului BRICS, inclusiv cu președintele Republicii Populare Chineze, iar ulterior, în timpul unei cine informale cu Putin, a continuat să comunice cu colegii săi într-un format tete-a-tete. „A fost o conversație foarte strânsă cu președintele Republicii Populare Chineze”, aș spune”, a spus Ushakov, vorbind despre formatul comunicării „tete-a-tete” a lui Putin.

„Toate statele noastre susțin egalitatea, buna vecinătate și respectul reciproc, afirmarea unor idealuri înalte de prietenie și armonie, pentru prosperitate și bunăstare universală, nu în cuvinte, ci în fapte, arată responsabilitate pentru viitorul lumii, au un impact cu adevărat pozitiv asupra stării de lucruri în domeniul stabilității și securității globale, aduc o contribuție semnificativă la rezolvarea problemelor regionale acute”, a spus Putin, în calitate de gazdă a summitului.

Ministrul Apărării Naționale, videoconferință cu comandanții structurilor dislocate în teatrele de operaţii. Ce le-a spus Tîlvăr românilor de pe front

„Dolarul este folosit ca armă, iar aceasta este o mare greșeală”, a spus Putin. „De fapt, cred că aceasta este o mare greșeală a celor care fac acest lucru, deoarece utilizarea dolarului, și este în continuare cel mai important instrument în finanțele mondiale, ca mijloc de atingere a obiectivelor politice, subminează încrederea în această monedă și îi reduce capacitățile”, a subliniat liderul rus.

Liderul chinez Xi Jinping i-a spus președintelui rus Vladimir Putin că situația internațională este cuprinsă de haos, dar parteneriatul strategic al Beijingului cu Moscova servește ca o forță stabilizatoare pe fondul celor mai semnificative schimbări din ultimul secol, potrivit Reuters.

„În prezent, lumea trece prin schimbări nemaivăzute de o sută de ani, iar situația internațională este împletită cu haosul. Dar cred cu tărie că prietenia dintre China și Rusia va continua timp de generații, iar responsabilitatea marilor țări față de poporul lor nu se va schimba”, i-a spus Xi lui Putin la Kazan, Rusia, la deschiderea summitului BRICS.

El a mai declarat că cooperarea în cadrul grupului BRICS reprezintă „cea mai importantă platformă de solidaritate și cooperare între țările emergente și țările în curs de dezvoltare din lume astăzi”. El a subliniat că acest grup este „o forță principală în promovarea realizării multipolarității globale egale și ordonate, precum și a globalizării economice incluzive și tolerante”.

Cum au încercat americanii să transforme fulgerul în cea mai puternică armă. Descoperirea care ar fi putut descuraja orice inamic

Răspunsul FMI

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva a declarat joi că ar dori să vadă mai multe detalii cu privire la viitorul sistem internaţional de plăţi avut în vedere de ţările BRICS, pentru a putea evalua impactul său, dar cu toate acestea a respins ideea că ar putea fii o ameninţare la adresa FMI, informează Reuters şi AFP.Liderii din Brazilia, Rusia, India, China şi alte ţări din grupul BRICS au promis săptămâna aceasta la summitul de la Kazan (Rusia) că vor coopera pentru un sistem de plăţi transfrontaliere , o bursă de cereale şi alte proiecte.”Ideea ca un grup de ţări să aibă un sistem de plăţi nu este o noutate. Avem nevoie să vedem mai multe detalii. Ce conţine această idee, cum ar putea fi pusă în realitate, şi apoi vom putea să o evaluăm”, a răspuns Kristalina Georgieva la o conferinţă de presă organizată la Washington, cu prilejul reuniunilor anuale ale FMI şi Băncii Mondiale, când a fost întrebată ce părere are despre această propunere.”Avem membri foarte diferiţi, care formează diferite grupuri, dar toţi membri sprijină FMI” , a dat asigurări Georgieva, în condiţiile în care Noua bancă de dezvoltare lansată de ţările BRICS se vrea a fi tocmai o alternativă la FMI şi Banca Mondială.Constituit iniţial din Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, ale căror nume au dat acronimul BRICS, acest grup s-a extins anul acesta cu încă patru membri, respectiv Egipt, Emiratele Arabe Unite, Etiopia şi Iran. Recent şi-au exprimat public intenţia de adera la acest grup mai multe ţări, printre care se numără Turcia, Azerbaidjan sau Cuba, iar în total aproximativ 30 de state ar dori să se alăture grupului, potrivit mai multor oficiali.

Șeful PNL Cluj, reacție acidă în scandalul presupusului blat dintre PSD și AUR, pornit de Gigi Becali: „Hrebenciuc are „Rusia în suflet”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *