”Având în vedere evoluţiile recente ale situaţiei de securitate din Republica Libaneză, Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadei României la Beirut, a întreprins acţiuni specifice, în regim de permanenţă, potrivit competenţelor, în vederea asigurării protecţiei consulare a cetăţenilor români aflaţi în această ţară. Încă din luna octombrie 2023, MAE a emis un avertisment de călătorie de nivel 8/9 – EVITAŢI ORICE CĂLĂTORIE! pentru Republica Libaneză. Acesta este în vigoare în prezent şi a fost reamintit în permanenţă atât prin intermediul mijloacelor de comunicare ale MAE, individual, fiecărei persoane înregistrate la AR Beirut, cât şi prin intermediul paginilor de pe reţelele de socializare ale misunii diplomatice a României la Beirut”, precizează ministerul.
Fumul se ridică în urma bombardamentelor israeliene în sudul Libanului, imagine văzut din nordul Israelului/Profimedia
MAE arată că în continuare este valabil avertismentul de călătorie cu privire la existenţa riscurilor majore de securitate, cauzate de impredictibilitatea escaladării, care afectează inclusiv disponibilitatea zborurilor comerciale şi a rutelor de deplasare.
”MAE recomandă ferm cetăţenilor români care se află deja pe teritoriul Republicii Libaneze să părăsească teritoriul acestui stat prin cursele aeriene încă disponibile. Având în vedere deteriorarea accentuată a situaţiei de securitate din Liban, am reiterat permanent recomandarea fermă adresată cetăţenilor români prezenţi în această ţară de a-şi înregistra prezenţa la misiunea diplomatică a României la Beirut, pentru a facilita acordarea protecţiei consulare de către MAE, dacă situaţia o va impune”, arată MAE.
Potrivit instituţiei, ”până în prezent, 1136 de cetăţeni români şi membri de familie ai acestora şi-au înregistrat prezenţa în Liban la Ambasada României în Beirut. Colegii noştri sunt în legătură permanentă cu aceştia”.
”Situaţia de securitate este fluidă şi evaluăm toate scenariile, în funcţie de informaţiile din teren şi din dialogul cu partenerii europeni şi regionali, pentru a nu expune la riscuri adiţionale şi a nu pune în pericol viaţa persoanelor aflate în situaţii vulnerabile”, arată MAE. În plus, MAE a trimis echipe consulare mobile atât la Beirut, cât şi în alte state din regiune, tocmai pentru a putea oferi asistenţă consulară cetăţenilor români şi membrilor de familie din Liban care solicită acest lucru.
”Menţinem un dialog permanent cu statele membre UE şi partenere din regiune şi de la nivel internaţional cu privire la evoluţiile situaţiei politice şi de securitate din Orientul Mijlociu”, subliniază ministerul.